Fyra av landets SD-fria kommunfullmäktige finns i Västerbotten

Lyckligt ovetande om framtida underordning till ny regering – med reellt inflytande från SD– trampar sossarna vidare i Norrlands kommuner. Robertsfors är en kranskommun till Umeå där makten delats under decennier mellan C och S. I Robertsfors finns ännu ingen ledamot från SD med i styret.Fyra av landets sju SD-fria kommunfullmäktige finns fortfarande i Västerbottens län; det starka S-fästet Robertsfors samt inlandskommunerna Dorotea, Åsele och Malå.Här finns knappt SD närvarande, i alla fall inte på ytan. Efter SD:s framgångar och förväntad fortsatta väg till rollen som ledande parti pågår spekulationer om förändrad struktur i flera politiska sammanhang.

Hur länge kommer S att behålla sin hegemoni trots vikande andel av valmanskåren? När kommer SD att inta kvarvarande SD-fria kommuner? Vad betyder framgångarna i stort för genombrott i de SD-fria kommunerna? Vad betyder sakpolitiken och politikens företrädare?

I Robertsfors finns självgodhet hos det styrande S som kan komma att bidra till förändring. Frågan är hur och när. Självgodheten kan studeras genom läsning av kommunordförandens blogg i Västerbottens Kuriren. Patrik Nilsson skriver inlägg som präglas av självgodhet och självförhärligande. Inläggen får på rödaste rappet en kvalitetsstämpel ”gillas” som medlemmarna i sossekadern levererar.

Här finns ett arkiv med Nilssons inlägg från 2010 till maj 2018. Antalet ”gillas” har varierat under åren. Under några år kunde det vara 40 ”gillas”. På senare tid har det legat på hälften.Kommentarerna är ytterligt få och genomgående inställsamma till S-ledaren. Det är vanskligt att bedöma orsakerna därtill. Beror det på oförmåga, eller ovilja att tränga in i de ämnen som bloggägaren lagt fram? Eller beror det på refusering av kommentarer? Det senare har drabbat SäkraMiljön. Vi insåg snart det omöjliga att få vår kritik publicerad på Patrik Nilssons blogg.

Inför valet i september är det på sin plats – med sorg i hjärtat – att ställa frågan om vi också ska behöva möta bloggar av SD-politiker i VK. Hur väljarna än kommer att möta SD i Västerbotten så kommer de sannolikt att kunna ta ännu fler väljare från S, även då I landets SD-fria kommuner. S i Västerbotten tigger om konfrontation. Varför intresserar sig SäkraMiljön för dessa frågor? Jo, politiker har i miljöfrågor försummat att ta sitt ansvar för alla dem som utan egen förskyllan drabbats av beslut i miljöfrågor i Västerbotten. Mer finns att läsa på www.säkramiljön.nu och www.skyddamiljön.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *